3 sprawdzone przepisy na czekoladowe ciasteczka bezglutenowe

Każdy uwielbia czekoladowe ciasteczka, dlaczego więc bezglutenowcy mieliby z nich zrezygnować?
Oto trzy przepisy na czekoladowe ciasteczka bez glutenu. Są proste i na pewno każdy nawet i niedoświadczony kucharz doskonale poradzi sobie z ich przygotowaniem.

Szybkie ciasteczka czekoladowe

Składniki:
125 g masła
pół szklanki cukru
jedno jajko
jedna szklanka mąki bezglutenowej (może być to mieszanka mąki kukurydzianej, jaglanej i mąki ziemniaczanej)
jedna łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
jedna łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g czekolady.

Do naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Następnie dodajemy masło, jajko i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Czekoladę siekamy drobno i dodajemy ją do ciasta. Wszystko razem znowu dokładnie mieszamy, wyrabiając ciasto. Masa powinna być lekko lepka. Wykładamy papierem blachę do pieczenia. Z ciasta formułujemy ciasteczka. Pieczemy w 180C przez 10-15 min.

Owsiane ciasteczka czekoladowe

To zdrowe ciastka czekoladowe bez mąki i cukru. W ciasteczkach znajdzie się jedynie cukier naturalnego pochodzenia – z owoców. Dodatkowo robi się je bardzo szybko.

Składniki:
8 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
6 daktyli
łyżeczka cynamonu
3 łyżki kakao
jabłko
duży banan.

Owoce obieramy ze skórek. Następnie banany dokładnie rozgniatamy, natomiast jabłka ścieramy na tarce. Dorzucamy pozostałe składniki – cynamon i płatki owsiane. Daktyle kroimy w kostkę i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami aż powstanie jednolita masa. Z masy formułujemy kuleczki, które układamy na blasze do pieczenia poprzednio wyłożonej papierem. Pieczemy w piekarniku około 30 min w 180C.
Pyszne ciastka idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie bądź lekka przekąska.

Intensywnie czekoladowe ciasteczka bezglutenowe

Poznajcie miękkie, wilgotne ciasteczka czekoladowe rozpływające się w ustach. Pamiętajmy, że zawsze warto używać składników wysokiej jakości, dzięki czemu nasze ciasteczka będą jeszcze smaczniejsze.

Składniki:
1/3 szklanki cukru pudru
1 szklanka kakao
3 białka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki chipsów czekoladowych
szczypta soli.

Dokładnie łączymy cukier puder z kakao, możemy przesiać te składniki razem przez sitko. Dodajemy wanilię, białko oraz szczyptę soli. Wszystko razem mieszamy. Na koniec do naszej masy dokładamy chipsy czekoladowe i wszystko mieszamy. Wykładamy blachę do pieczenia papierem i umieszczamy masę łyżką w większych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180C przez około 10-15 min, aż nasze ciasteczka staną się z wierzchu lekko popękane.

Jak widzicie przepisy na czekoladowe ciasteczka bezglutenowe mogą być naprawdę proste i przede wszystkim szybkie w przygotowaniu. W swojej kuchni możemy użyć dobrych naturalnych składników takich jak surowa czekolada, dzięki czemu ciasteczka nie będą zawierały konserwantów ani sztucznych barwników. Jeśli chcemy, możemy je delikatnie modyfikować, dodając do nich różnych nasion lub posiekanych orzechów.
Ciasteczka dobrze jest przechowywać w metalowej puszce. Dzięki niej zachowają świeżość nawet do dwóch tygodni.

Smacznego!

Related posts

Jakie produkty warto wprowadzić do diety

Przyjęcie komunijne pod chmurką

Zastosowanie naturalnych olejków cytrusowych w celach zdrowotnych i w aromamarketingu