• Główna
  • Life Style
  • 5 cech charakteru, które rozwiniesz sobie dzięki pracy w zawodzie kelnera

5 cech charakteru, które rozwiniesz sobie dzięki pracy w zawodzie kelnera

Kelner to zawód popularny, szczególnie wśród młodych osób, chcących zarobić swoje pierwsze pieniądze. Wbrew pozorom jest to profesja dość wymagająca zarówno pod względem fizycznym, jak i cech charakteru. Świetnym przygotowaniem do tego zawodu może być kurs kelnerski, który umożliwi Ci zdobycie odpowiedniej wiedzy do wykonywania zawodu. Poznasz tam podstawowe zasady kelnerskie, dotyczące obsługi klientów indywidulanych, jak i zbiorowych uroczystości. Zanim jednak zdecydujesz się na kurs kelnerski, poznaj 5 cech charakteru, które rozwiniesz dzięki tej pracy.

Otwartość

Praca kelnera opiera się przede wszystkim na kontakcie z drugim człowiekiem, zarówno jeśli chodzi o obsługę klienta, jak i współpracę ze swoimi kolegami z zespołu. Podstawową wizytówką kelnera jest uśmiech oraz przyjazne nastawienie. Dzięki tej profesji wykształcisz w sobie otwartość na potrzeby drugiego człowieka, a także dużą dozę empatii. Klient od razu wyczuje Twoje nastawienie do jego osoby, dlatego musisz jak najmilej odpowiadać na jego pytania. Wysoka kultura osobista jest niezwykle ważna, ponieważ jako kelner pełnisz funkcję reprezentacyjną danej restauracji, stając się jej wizytówką.

Umiejętność działania pod presją czasu

Duży ruch w restauracji jest niewątpliwie zjawiskiem pozytywnym, sprawia on jednak, że kelnerzy mają więcej pracy.  Konieczność obsłużenia kilku stolików na raz wymaga umiejętności dobrego planowania swojej pracy. Należy umieć ocenić, które z zadań do wykonania jest tym priorytetowym, tak aby żaden z klientów nie poczuł się zaniedbany. Wielozadaniowość, która wynika niejako z umiejętności działania pod presją czasu, jest jedną z kluczowych cech charakteru jakie powinien w sobie kształcić kelner. Ocena danej restauracji wynika przecież nie tylko z jakości potraw, ale także szybkiej i uprzejmej obsługi.

Odporność na stres

Niestety klienci bywają różni, a swoje niezadowolenie z powodu niepowodzenia w pracy, mogą bez trudu rozładować na kelnerze. Nie możesz jednak pozwolić sobie na to, żeby jeden nieuprzejmy klient wyprowadził Ciebie z równowagi. Musisz starać się być mediatorem i rozwiązywać wszelkie konflikty. Z uśmiechem na ustach łagodzić wszelkie napięcia. Odporność na stres mocno powiązana jest z umiejętnością działania pod presją czasu.

Profesjonalizm

Kelner nieznający karty dań? To zdecydowanie nie do przyjęcia. Powinieneś wiedzieć jakie dania oferuje twoja restauracja, umieć polecić specjały niezdecydowanym gościom, a także dobrać odpowiednie wino do danej potrawy. Musisz mieć również wiedzę dotyczącą serwowania potraw podczas dużych uroczystości. Aby stać się bardziej profesjonalnym w swoim zawodzie, warto zapisać się na kurs kelnerski, gdzie poznasz podstawowe zasady kelnerstwa. Dzięki temu nikt nie będzie w stanie zarzucić Ci nieprofesjonalnego zachowania.

Uważność

Spostrzegawczość to również cecha ceniona wśród osób będących kelnerami.  Zauważysz, że klient jest już gotowy złożyć zamówienie? A może widzisz, że Twoi goście z jakiegoś powodu nie są zadowoleni z dania, które przed chwilą skosztowali? W zawodzie kelnera warto otworzyć się na potrzeby innych osób i starać się wychodzić naprzeciw oczekiwaniom klienta.

Praca kelnera wymaga zarówno wytrzymałości fizycznej, jak i dobrych umiejętności interpersonalnych. Przynosi jednak bardzo dużo satysfakcji. Klient pochwali Cię za uprzejmą i profesjonalną obsługę? A może da Ci duży napiwek za to, że z uśmiechem starałeś się zrealizować wszystkie jego życzenia? Jeśli poważnie myślisz o pracy w tej branży, warto zainwestować w kurs kelnerski, który pozwoli Ci zdobyć i doskonalić Twoje umiejętności.

źródło:  msbis.com – kurs barmański

Related posts

Czy wciąż warto studiować psychologię?

Monitoring floty przewozów pasażerskich – kontrola opóźnień i wygoda dla pasażerów

Przemysł turystyczny, czyli jak zarabiać na cudzych podróżach