Jest wiele produktów, które są potrzebne, do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. I wiele takich, które bardziej szkodzą naszemu zdrowi, niż mu pomagają. Jakie produkty wprowadzić do diety, by jeść posiłki pełnowartościowe i takie, które dostarczają naszemu organizmowi dawkę witamin i składników odżywczych?
Tłuszcze zwierzęce – na tłuszcze roślinne:
Tłuszcze zwierzęce nie mają w sobie wartościowych składników, dlatego warto je zamienić na tłuszcze roślinne. Są to oleje, mające w sobie wiele witamin i składników odżywczych, które dobrze wypływają na nasze zdrowie. Dania smażone na tłuszczach roślinnych, są znacznie smaczniejsze i bardziej dietetyczne, niż te przygotowywane na tłuszczach zwierzęcych. Jakie najlepiej wybierać tłuszcze roślinne?Oto kilka przykładów:
- Olej rzepakowy.
- Olej kokosowy.
- Olej Lniany
I wiele innych olei roślinnych, które pełne są składników odżywczych i witamin, które wesprą nasz organizm. Dodatkowym plusem takiej zamiany, jest to, że oleje roślinne nie spowalniają metabolizmu, a nawet przyśpieszają trawienie.
Zioła:
Nic tak nie poprawia smaku potraw, jak własnie wszelkiego rodzaju zioła. Zamiast soli, która zatrzymuję wodę w organizmie, można stosować majeranek i sól cytrynową, która przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej i poprawia pracę układu trawiennego. Wiele ziół jest bardzo zdrowych i naszym daniom, dodają nie tylko, niezwykłego smaku, ale również wiele składników odżywczych. Pietruszka jest bogata w żelazo i witaminy C. Bazyla, to źródło sodu, wapnia, magnezu i fosforu. Warto, więc wprowadzać do naszej diety, zioła, ponieważ są one bogate w witaminy i wiele składników odżywczych.
Nasiona:
Wspomagają one trawienie, przyśpieszają metabolizm i regulują pracę hormonów. Takie właściwości mają, na przykład nasiona lnu. Nasiona chia są bogatym źródłem wielu witamin. Nasiona można dodawać do sałatek, zup, a nawet zaparzać i pić. Pomagają one na wiele dolegliwości i mają właściwości lecznicze.