• Główna
  • Biznes
  • Stół i piec do pizzy, czyli sprzęt, którego nie może zabraknąć w dobrej pizzerii

Stół i piec do pizzy, czyli sprzęt, którego nie może zabraknąć w dobrej pizzerii

Pizza to włoski przysmak, w którym zasmakowali Polacy. Chętnie jemy je w pizzeriach, zamawiamy do domu lub przygotowujemy sami. Możliwość doboru różnego rodzaju dodatków sprawia, że każdy może znaleźć w menu coś dla siebie. Sekretem pysznej pizzy są nie tylko wysokiej jakości składniki i zdolności kulinarne szefa kuchni, ale również odpowiednie przygotowanie ciasta i jego wypieczenie. Kruchą i smakowitą włoską pizzę można uzyskać, wyposażając kuchnię w profesjonalny sprzęt.

Idealnie przygotowane ciasto, czyli stół do pizzy w roli głównej

W każdej restauracji czy knajpie, w której podawana jest pizza, należy zadbać, aby proces jej przygotowywania był na najwyższym poziomie. Z tego powodu obligatoryjnym elementem wyposażenia kuchni jest stół i piec do pizzy.

Zadaniem stołu do pizzy jest przede wszystkim utrzymanie odpowiedniej temperatury przed włożeniem jej do pieca. Zapewnia on nie tylko dużą powierzchnię do wyrobu ciasta, ale również pojemną komorę, w której panują idealne warunki do tymczasowego przechowywania gotowej pizzy. Stoły do pizzy różnią się od siebie rozmiarem oraz wyposażeniem. Wykonane są zazwyczaj ze stali nierdzewnej, dlatego utrzymanie ich w czystości nie stanowi problemu. Stoły tego rodzaju zazwyczaj mają wbudowany specjalny agregat chłodniczy regulowany cyfrowo, który montowany jest na spodzie urządzenia. Najczęściej możliwa jest regulacja temperatury w zakresie od +2°C do +8°C. Stoły do pizzy wyposażone są w automatyczny system obiegu powietrza i usuwania skroplin oraz tryb samoczynnego rozmrażania. W zależności od potrzeb na wyposażeniu stołu mogą znajdować się szuflady, dodatkowe nadstawki oraz pojedyncze, a nawet poczwórne drzwi. Na rynku dostępne są blaty wykonane ze stali nierdzewnej, marmuru lub granitu.

Jak uzyskać dobrze wypieczoną pizzę?

Drugim niezbędnym elementem punktu gastronomicznego, w którym podawana jest pizza, jest piec do pizzy. Przy wyborze konkretnego sprzętu należy wziąć pod uwagę trzy podstawowe kryteria. Mianowicie warto rozważyć jaką ilością wolnej przestrzeni dysponujemy, ile pizzy wydajemy każdego dnia oraz który rodzaj zasilania pieca, będzie dla nas optymalny.

Największą popularnością cieszą się elektryczne oraz gazowe piece do pizzy. Poszczególne modele różnią się pojemnością. Najczęściej możliwe jest przygotowanie 4 lub 6 pizz jednocześnie. Poszczególne komory są podświetlane, a drzwiczki wyposażone w specjalną szybę, która pozwala na bieżąco kontrolować stopień zaawansowania pieczenia pizzy. Piece tego rodzaju mogą być sterowane ręcznie lub poprzez termostaty. Zazwyczaj możliwa jest regulacja temperatury w zakresie od 60°C do 450°C. Obudowa pieca i wnętrze komór wykonane są zwykle ze stali nierdzewnej, a jego spód z dzielonej płyty szamotowej. Bardzo istotnym elementem jest wbudowany okap, który umożliwia automatyczne odprowadzanie dymu i pary. Wspomniane piece pozwalają zachować walory smakowe prawdziwej pizzy, a są zdecydowanie tańsze i łatwiejsze w użytkowaniu niż piece opalane drewnem.

Stół oraz piec do pizzy to urządzenia, które są niezastąpione w każdej knajpie czy restauracji, która w swoim menu posiada ten włoski przysmak. Przy wyborze sprzętu należy wziąć pod uwagę jego wydajność, łatwość obsługi, dodatkowe elementy wyposażenia oraz opinie o producencie. Inwestycja tego rodzaju z pewnością poprawi jakość oferowanej pizzy oraz zwiększy zadowolenie klientów.

Rate this post

Related posts

 Transport kontenerowy – dlaczego jest popularny?

Polski Ład a kwota wolna w wynagrodzeniu pracownika

5 najczęstszych problemów z ciągnikiem Ursus C360