• Główna
  • Life Style
  • Czy produkty dostępne w sklepach są w stanie zastąpić wędliny własnej roboty? – poradnik

Czy produkty dostępne w sklepach są w stanie zastąpić wędliny własnej roboty? – poradnik

Sklepowe półki uginają się od przetworzonej żywności, naszpikowanej konserwantami, barwnikami czy ulepszaczami, które wpływają niekorzystnie na kondycję naszego organizmu. Społeczeństwo ma jednak coraz większą świadomość i wiedzę w zakresie żywienia, dlatego wiele osób świadomie wybiera produkty ekologiczne. Dotyczy to również wędlin, które spożywamy na co dzień. Jednak czy można zakupić wysokiej jakości wędliny w zwykłym sklepie lub supermarkecie? Zapewne wymaga to odpowiedniej wiedzy oraz wnikliwej analizy produktów dostępnych na rynku.

Wędliny w sklepach

Producenci wędlin coraz częściej produkują swoje wyroby w sposób, w którym możliwe jest maksymalne cięcie kosztów wytwarzania. Chyba każdy konsument spotkał się z wędlinami, które psują się kolejnego dnia od zakupu, mienią się pod światło różnymi kolorami lub mają chemiczny zapach. Producenci wędlin dodają do swoich wyrobów chemiczne substancje, które mają za zadanie nadać wędlinie apetyczny wygląd. Ciekawą alternatywą mogą okazać się w tym przypadku własne wyroby wędliniarskie, jednak nie każdy potrafi je wytwarzać lub nie ma ku temu odpowiednich warunków. Na szczęście w sklepach coraz częściej pojawiają się wędliny pochodzące od producentów, którzy wytwarzają naturalne wędliny własnej roboty bez substancji chemicznych.

Wędliny tradycyjne

Wędliny własnej roboty wytwarzane przez rodzimych producentów cieszą się stosunkowo dużą popularnością. Mowa oczywiście o wyrobach, które bazują na tradycyjnych technikach peklowania czy wędzenia i do których przyprawiania nie wykorzystuje się chemicznych ulepszaczy smaku. Własne wyroby wędliniarskie mają wspaniały zapach i smak, podobnie jak domowe wędliny, które dawniej były powszechne na polskich stołach. Wbrew pozorom można przechowywać je znacznie dłużej niż wyroby silnie zakonserwowane.

Coraz więcej osób dostrzega problem, jakim jest wysoce przetworzona żywność. Jej regularne spożycie przyczynia się bowiem do wielu chorób cywilizacyjnych. Wybór wędlin tradycyjnych pozwala nie tylko powrócić do smaków dzieciństwa, ale przede wszystkim zachować zdrowie.

Jak rozpoznać tradycyjne wędliny?

Jeżeli chcemy zakupić wyroby tradycyjne, powinniśmy wybierać sklepy, które mają w swoim asortymencie marki tradycyjne i ekologiczne. Producent wędlin tradycyjnych to zwykle firma o zasięgu lokalnym, która funkcjonuje od pokoleń. Wyroby tradycyjne są zazwyczaj dodatkowo oznakowane na sklepowych półkach.

Można je poznać przede wszystkim po wyglądzie, gdyż mają mniej intensywną barwę, ich struktura nie jest jednolita, a w obrębie jednego kawałka wędliny mogą być widoczne zmiany kolorystyczne, wynikające z procesów obróbki.

W poszukiwaniu tradycyjnych wyrobów wysokiej jakości należy jednak przede wszystkim sprawdzić skład wędliny. Ekologiczne wyroby będą charakteryzowały się wysoką zawartością mięsa, bez konserwantów, aromatów czy barwników. W wędlinach nie powinna się znajdować także soja czy błonnik.

Ostatnia kwestia mówiąca wskazująca na jakość wędliny to jej cena. Tradycyjne wyroby są zazwyczaj nawet dwukrotnie droższe od produktów niskojakościowych. Wynika to z faktu, iż wędliny tradycyjne wyrabiane są z dobrej jakości mięsa, a proces obróbki i naturalnej konserwacji jest bardziej pracochłonny i zwykle długotrwały. Wspomniane czynniki mają bezpośrednie przełożenie na ostateczną cenę produktu, który smakiem dorównuje wędlinie wyrabianej w domu.

Nie trzeba więc rozpoczynać produkcji naturalnej wędliny w domu lub całkowicie rezygnować z jej spożycia. Wystarczy bowiem znaleźć sprawdzony sklep mięsny, który posiada w swoim asortymencie naturalne wyroby lokalnego producenta.

Kiszeczka.pl – kiełbasa biebrzańska

Rate this post

Related posts

Poznań – parking podziemny dla mieszkańców i turystów

Czy warto odwiedzić restaurację z regionalnym jedzeniem?

Na naukę języków obcych nigdy nie jest za wcześnie?