Płatki owsiane – czy zawierają gluten?

Wiele osób na co dzień zmaga się z nietolerancją glutenu w postaci celiakii lub alergii. Wówczas wymagane jest stosowanie określonej i rygorystycznej diety, z której wyeliminowane zostaną produkty zawierające gluten, czyli pochodzące z popularnych zbóż, w tym jęczmienia, pszenicy i żyta. W takiej diecie należy postawić na zdrowsze i bezpieczne zamienniki. Czy płatki owsiane można włączyć do takiej diety, czy jednak mają gluten i powinno się ich unikać w przypadku jego nietolerancji? Na to pytanie odpowiemy w tym artykule.

Zwykłe płatki owsiane mają gluten

Nietolerancja glutenu wymaga tego, by przed zakupem każdego produktu dokładnie sprawdzić jego skład. Jak to wygląda w przypadku zwykłych i powszechnie dostępnych w sklepach płatków owsianych? Najczęściej zawierają one dużo glutenu, który pochodzi z zanieczyszczeń krzyżowych w zakładach produkcyjnych, gdzie produkowane są również inne wyroby z wykorzystaniem zbóż. To sprawia, że przed sprawdzeniem składu, nie możecie być pewni, czy dane płatki owsiane rzeczywiście pozbawione są glutenu. Gdy jednak sprawdzicie diety bezglutenowe rekomendowane przez specjalistów, to zauważycie, że większość z nich rekomenduje płatki owsiane. Oczywiście, jeżeli postawicie na płatki owsiane bezglutenowe.

Wybieraj płatki owsiane bezglutenowe

Badania laboratoryjne dowodzą tego, że ziarna owsa nie posiadają w swoim składzie glutenu. W związku z tym, ich spożywanie jest bezpieczne dla osób, które na co dzień zmagają się celiakią oraz innymi odmianami nietolerancji glutenu. Wszystko zależy jednak od tego, jakie produkty wybierzesz. Na rynku znajdziecie wysokiej jakości płatki owsiane bio, które powstają z owsa hodowanego w odizolowanych uprawach. Dzięki temu minimalizowane jest ryzyko mieszaki zboża w produkcji. Na polach sąsiadujących, gdzie uprawiane są różne rodzaje zboża, niestety nie jest się w stanie uniknąć samosiejek pszenicy. Oprócz sposobu hodowli owsa, bardzo ważne są również warunki jego przechowywania, obróbki i produkcji płatków. Jeżeli zakład produkcyjny skupia się na ekologicznym przetwórstwie monotematycznym, to większe są szanse na to, że płatki owsiane tego producenta będą rzeczywiście pozbawione glutenu.

Jak poznać takie produkty?

Bezglutenowe płatki owsiane bardzo często posiadają odpowiednie oznaczenie na opakowaniu. Dzięki temu klientom dużo łatwiej jest podjąć decyzję zakupową i mogą uniknąć kosztownych błędów, które później mogą odbić się na ich zdrowiu. Płatki owsiane pozbawione glutenu posiadają często symbol przekreślonego kłosa lub informację tekstową “produkt bezglutenowy”. Niektóre z tych produktów nie mają jednak takiego oznaczenia i wciąż pozostają bezglutenowe, dlatego w przypadku jakichkolwiek wątpliwości warto przeczytać skład lub skonsultować zakup ze specjalistą w zakresie żywienia. Pamiętajcie, że w Waszym otoczeniu mogą być osoby z nietolerancją glutenu, dlatego zawsze warto mieć takie produkty pod ręką. Nawet osoby tolerujące gluten, z powodzeniem i z korzyścią dla zdrowia mogą również wprowadzać takie produkty do swojej codziennej diety.

inspiracja: naturalnyszop.pl – sklep online ze zdrową żywnością

Rate this post

Related posts

Luźne jeansy – znak rozpoznawczy skejterów

Jakie produkty warto wprowadzić do diety

Zastosowanie naturalnych olejków cytrusowych w celach zdrowotnych i w aromamarketingu