Olej sojowy – dlaczego warto dodać go do paszy?

Jednym z najważniejszych dodatków do pokarmu dla trzody chlewnej, bydła, drobiu, koni i owiec jest lekkostrawny olej sojowy paszowy wytwarzany z nasion soi zwyczajnej. Pełni on bowiem funkcję natłuszczającą, a dodatkowo podnosi wartość energetyczną oraz poprawia smakowitość. W rezultacie zwierzęta szybciej przybierają na wadze i nie cierpią na poważne choroby zagrażające ich życiu.

Istotne źródło licznych substancji odżywczych

Olej sojowy paszowy zawiera aż 50-60% niensyconych kwasów tłuszczowych – mowa tutaj zwłaszcza o omega-3, linolowym, oleinowym i a-linolenowym. Posiada również w swoim składzie witaminę E, witaminę K, flawonoidy, lecytynę, fosfolipidy, sterole, antyoksydanty, cynk czy fitosterole. Wymienione substancje niezwykle pozytywnie wpływają zarówno na wygląd, jak i kondycję zdrowotną zwierząt hodowlanych przeznaczonych do uboju. Stanowi to oczywiście gwarancję optymalnych parametrów produkcji, a tym samym satysfakcjonujących wpływów finansowych (niezbędnych dla rozwoju gospodarstwa rolnego). Ponadto stosowanie oleju w znacznym stopniu ogranicza pylistość i skutecznie zapobiega rozwarstwianiu pokarmu, co z jednej strony ułatwia jego przechowywanie, z drugiej zaś zwiększa komfort podawania.

Nieocenione właściwości prozdrowotne 

Dodając skondensowany olej sojowy paszowy do gotowych mieszanek, można uzyskać wartość energetyczną na poziomie około 36-37 MJ EM. Przekłada się to bezpośrednio na wysoką efektywność karmienia zwierząt, skutkującą ekspresowymi przyrostami masy ciała i jednocześnie zauważalnie mniejszymi kosztami utrzymania. Spore znaczenie ma fakt, że omawiany produkt poprawia smak oraz konsystencję pokarmu, dzięki czemu świnie, krowy czy kury chętniej po niego sięgają. Warto też wspomnieć o konkretnych korzyściach zdrowotnych, do których zaliczamy:

  • prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego (brak poważnych komplikacji w okresie ciążowym i okołoporodowym, lepsza płodność, wyższa wydajność mleczna)
  • znikome ryzyko degeneracji narządów wewnętrznych
  • zahamowanie uciążliwych dolegliwości układu oddechowego (ze względu na mocno zniwelowaną pylność karmy)
  • dobry stan wizualny skóry i racic (tłuszcz zapobiega nadmiernemu ubytkowi wilgoci)
  • usprawnienie funkcji trawiennych organizmu (brak chronicznych biegunek i zaparć)
  • odpowiednie działanie układu nerwowego i krwionośnego

Podsumowując powyższe rozważania należy stwierdzić, że olej sojowy paszowy to znakomite uzupełnienie mieszanek przeznaczonych dla zwierząt hodowlanych. Dostarcza niezbędnej energii, a przy okazji zapewnia dobry stan zdrowia i przyczynia się do oszczędności finansowych. Przed jego zakupem rozsądnym rozwiązaniem jest sprawdzenie, czy nie zawiera niepożądanych zanieczyszczeń i osadów.

Rate this post

Related posts

Sprężarki serii COMPACK – mobilne kompresory śrubowe do małych firm i warsztatów

Regały magazynowe mobilne – dlaczego warto?

Przemysł turystyczny, czyli jak zarabiać na cudzych podróżach